Η αντίδραση της Αθήνας και ο ρόλος των συμμάχων απέναντι στο παραλήρημα Ερντογάν

«Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στον ΟΗΕ. Κρατούσε στα χέρια του  φωτογραφίες νεκρών παιδιών τα οποία όπως ισχυρίστηκε έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, όταν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας «βύθισαν τις βάρκες τους».  Και κάλεσε τον ΟΗΕ, την ΕΕ και διεθνή κοινότητα να πουν «σταματήστε σε τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε να επενδύσει ιδιαίτερα στο προσφυγικό. Να δώσει εικόνες, που μπορούν να παίξουν στα ΜΜΕ της Τουρκίας – και όχι μόνο – και να εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα των αυταρχικών κρατών. Των «κρατών – δολοφόνων».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: «Ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα»

Έχοντας ήδη προσωποποιήσει την αντιπαράθεση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με τις επιθέσεις του σε άλλους ηγέτες, ακόμα και αν δεν τον κατονόμασε τον έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Και δη από το βήμα του ΟΗΕ.

Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος

Από την ομιλία του τούρκου προέδρου δεν έλειψαν και οι αναφορές σε προκλήσεις και κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Που επίσης παρουσίαζε την Αθήνα ως την πλευρά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αρνείται το διάλογο. Ο τούρκος πρόεδρος άνοιξε το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποίησε τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα». Και προειδοποίησε όπως πάντα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο ακόμα και αυτά μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η διεθνής κοινότητα συνηθίζει να τα χαρακτηρίζει «διμερείς διαφορές που πρέπει να λύνονται με διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», η εικόνα των δύο νεκρών παιδιών και η επίκληση στο συναίσθημα είναι αυτή που μπορεί να καταδικάσει την Ελλάδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και σε ένα διεθνές ακροατήριο.

Έστω και αν η Άγκυρα είναι αυτή που εργαλειοποιεί το προσφυγικό…