«Η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι πλέον δεδομένη και υπαρκτή, καθώς πολύ πρόσφατα, την 18η Οκτωβρίου 2022, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο έδαφος από μεγάλο ύψος οικοδομικά και διακοσμητικά υλικά από τη στέψη του βορειανατολικού πύργου του Δημαρχείου» αναφέρει σε επιστολή του ο Δήμαρχος Σύρου.

Κατόπιν του γεγονότος της αποκόλλησης και πτώσης οικοδομικών και διακοσμητικών υλικών από τη στέψη του βορειανατολικού πύργου του Δημαρχείου λόγω των σφοδρών ανέμων, κοινοποιούμε το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαου Λειβαδάρα προς τον αν. Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Κυκλάδων, αναφορικά με την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

«Το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Ερμούπολη της Σύρου έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τον Ν. 1469/50, διότι το εν λόγω εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα, δημιούργημα του σπουδαίου Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, αποτελεί αξιολογότατο δημόσιο οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, το οποίο επιβάλλεται στην πόλη με τον όγκο και τη μορφολογία του και είναι σημαντικό όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Το κτίριο φέρει κυρίως στις όψεις και στο δώμα του, εκτεταμένη φθορά, που οφείλεται στην γήρανση των υλικών και στη χαλάρωση των δεσμών συνάφειας μεταξύ τους, στη συσσώρευση βλαβών από παρελθοντικές δράσεις, στην πρόκληση βλαβών από άστοχες επεμβάσεις, στις βλάβες από τη δράση στατικών και σεισμικών φορτίσεων και κυρίως στις βλάβες από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ισχυροί άνεμοι, υγρασία και βροχή.

Ο Δήμαρχος Σύρου, Νικόλας Λειβαδάρας

Η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι πλέον δεδομένη και υπαρκτή, καθώς πολύ πρόσφατα, την 18η Οκτωβρίου 2022, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο έδαφος από μεγάλο ύψος οικοδομικά και διακοσμητικά υλικά από τη στέψη του βορειανατολικού πύργου του Δημαρχείου. Ήμασταν τυχεροί που, από το συγκεκριμένο σημείο, δεν περνούσε εκείνη τη στιγμή κάποιος συμπολίτης μας, διότι η…