Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποπαραλλαγή «κένταυρος» του κορωνοϊού μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της παραλλαγής Όμικρον 5, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του για την πιθανή πορεία του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τη σημασία της υποπαραλλαγής «κένταυρος».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι πολύ πιθανό ένα νέο κύμα πανδημίας κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, «αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα, αυξάνεται σημαντικά η μολυσματικότητα του κορωνοϊού λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναδύονται νέα μεταλλαγμένα στελέχη που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητα ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής ή τη δυνατότητα του ιού να μολύνει άτομα με ανοσία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 «καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον».

«Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει ο ΕΟΔΥ και επισημαίνει ξανά τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του», τονίζεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αναφορικά με την πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου και τη συνεισφορά της παραλλαγής Όμικρον, αξίζει να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Καταρχάς, η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι i) κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού…