Τι επισημαίνει γερμανικό δημοσίευμα

Στα ελληνοτουρκικά και στη συνολική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος αναφέρεται το δημοσιογραφικό δίκτυο RND της Γερμανίας.

Με τίτλο: «Διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;», το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτοντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Τουρκία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ελλάδα

Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει:

«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή» έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Γκίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.

Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος. Ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία. «Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας» απειλεί ο Μπαχτσελί».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν απειλεί έμμεσα την Αθήνα με πόλεμο – Τι απάντησε για το ενδεχόμενο επίθεσης

Πώς απαντά η Αθήνα

Για τις τουρκικές απειλές μίλησαν στο MEGA ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, και ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος.

Ο κ. Σέρμπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και για την προσπάθεια της Ελλάδας να «ανατρέψει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Οι σχέσεις που έχουμε σφυρηλατήσει με την Αίγυπτο είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα έχουν αντοχή στον χρόνο. Η Αίγυπτος είναι ο παράγοντας εξισορρόπησης των φιλοδοξιών που έχει η Τουρκία, όσον αφορά στα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος έχει και συμφέροντα στη Λιβύη και έχει ρόλο να διαδραματίσει και στα θέματα της ενέργειας εμπλέκεται και η ίδια», είπε αρχικά.

«Αναφορικά με το τουρκολιβυκό, ήταν θέμα χρόνου να το ενεργοποιήσει η Τουρκία. Ασφαλώς και υπάρχουν νομικά εργαλεία για την Ελλάδα και…