Την παραμονή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (EAAD), οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς, αναφέρει πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα το 23% των ερωτηθέντων έχει λάβει αντιβιοτικά τον περασμένο χρόνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδουν οι προσπάθειες των κρατών μελών και της Επιτροπής να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης, σημειώνει η Κομισιόν, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, όχι τους ιούς. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί την αντίσταση των βακτηρίων στα φάρμακά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μικροβιακή αντοχή θεωρείται συχνά η επόμενη μεγάλη κρίση υγείας» και προσθέτει ότι «η έρευνα που παρουσιάζεται δείχνει γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Η καταπολέμηση της σιωπηλής πανδημίας της αντιμικροβιακής αντίστασης (AMR) πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας προσέγγισης ‘Ενιαίας Υγείας’ (One Health), συμπεριλαμβανομένης της πιο συνετής χρήσης αντιβιοτικών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Είναι κρίσιμο για κάθε πολίτη και κάθε επαγγελματίας ιατρός πρέπει να είναι μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας».

Η αντιμικροβιακή αντίσταση (AMR) αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις 3 κορυφαίες απειλές για την υγεία που εντοπίζονται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών (HERA) της Επιτροπής και απαιτούν συντονιστικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Τέτοιες μολύνσεις προκαλούν επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ κόστος στην υγειονομική περίθαλψη και απώλειες παραγωγικότητας στην ΕΕ.

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου: μόνο 1 στους 2 ερωτηθέντες γνωρίζει…