Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ή διαβάζουμε για μεταμόσχευση οργάνων από γουρούνια, σε άνθρωπο. Η ιατρική έρευνα αναζητεί τρόπους, καθώς, κάπου στο βάθος του τούνελ, αχνοφαίνεται μία ελπίδα, για λύση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Πολλοί ερευνητές αναμένουν ότι αυτές οι πρώιμες προσπάθειες θα οδηγήσουν σύντομα σε έξαρση μικρών κλινικών δοκιμών ξενομεταμόσχευσης σε εξαιρετικά άρρωστους ανθρώπους. Οι υποστηρικτές λένε ότι τέτοιες προσπάθειες, εάν επιτύχουν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις οργάνων (υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες), πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν ενώ περιμένουν. Προς το παρόν, οι ερευνητές λένε ότι περιμένουν ρυθμιστικές αρχές όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να αξιολογήσουν αρκετές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Ένας εκπρόσωπος της FDA λέει ότι ο οργανισμός δεν σχολιάζει την κατάσταση ή την ύπαρξη των αιτήσεων.

Τον Ιούνιο, ο οργανισμός πραγματοποίησε μια συνάντηση για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών ομάδων των ΗΠΑ που θέλουν να ξεκινήσουν επίσημες κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν ξενομοσχεύματα. Οπλισμένοι με δεδομένα από εκατοντάδες μπαμπουίνους που έχουν επιβιώσει έως και τρία χρόνια μετά τη λήψη οργάνων ή κυττάρων χοίρου -κυρίως καρδιές, νεφρούς και κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη- οι επιστήμονες προσπάθησαν να πείσουν τους αξιωματούχους της υπηρεσίας ότι η ξενομεταμόσχευση είναι έτοιμη για ανθρώπινη χρήση.

Οι κλινικές δοκιμές, υποστηρίζουν οι ερευνητές, απαιτούνται για να απαντηθούν ερωτήματα όπως ο καλύτερος τύπος χοίρου για χρήση και πώς να διασφαλιστεί ότι τα ζώα δεν φέρουν λοιμώξεις. «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός και να πάμε στην κλινική», λέει ο Wayne Hawthorne, χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Η μεταμόσχευση και ο επακόλουθος θάνατος του Μπένετ έφεραν πρωτοφανή την προσοχή του κοινού στο θέμα – αλλά εξέθεσε επίσης τους κινδύνους. Οι ερευνητές βλέπουν την ανάγκη να κινηθούν προσεκτικά. «Εάν υπάρχει πρόβλημα, θα μπορούσατε να επαναφέρετε ολόκληρο το πεδίο», λέει ο Hawthorne.

Η ξενομεταμόσχευση ήταν από καιρό ένα όνειρο των χειρουργών…