Ο Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Λαβρόφ, στην ατζέντα η στάση της Ρωσίας απέναντι στο Κυπριακό

Με μία μεγάλη φιέστα και και μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση ετοιμάζεται να γιορτάσει η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς τα 39 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου. Ο Ερσίν Τατάρ έχει ήδη προαναγγείλει ότι στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα, παρουσία του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, ο Ερντογάν θα υποδεχθεί μαζί με τον Τατάρ και την πρώτη απευθείας πτήση από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, την ίδια μέρα.  Εφόσον αυτή γίνει. Μία «διπλωματική νίκη», όπως σπεύδει να προεξοφλήσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας για το κατοχικό καθεστώς, που χαρακτηρίζεται και ως ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Μόσχα. Η οποία ωστόσο μέχρι πρόσφατα επέμενε σε δηλώσεις ότι δεν αλλάζει στάση στο Κυπριακό και παραμένει προσηλωμένη σε όσα υπαγορεύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να υπαναχωρεί από τη θέση αρχών της.

Διαβάστε επίσης: Μιλλιέτ: Απευθείας πτήσεις από Ρωσία προς κατεχόμενα

«Δεν ισχύει» απαντά η Λευκωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στο in διέψευδαν το τουρκικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», δε κυπριακές διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι υπήρξε διερεύνηση του θέματος και μέσω της διπλωματικής οδού φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας τα περί απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα.

Τα δημοσιεύματα διέψευσε και η ρωσική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ria Novosti η ρωσική πρεσβεία στην Λευκωσία απάντησε ότι «αρνείται οποιεσδήποτε συνομιλίες για άνοιγμα απευθείας πτήσεων» από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

«Η Ρωσική Πρεσβεία δεν είχε ποτέ διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα. Δεν κάναμε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα με κανένα από τα μέρη μέσω της πρεσβείας. Η θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει» τόνισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας σύμφωνα με το Ria Novosti.  Πρόσθεσε ότι η πρεσβεία δεν…