Στα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Βρετανός κωμικός και παρουσιαστής, Τζον Όλιβερ κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής  «Last Week Tonight» η οποία ήταν αφιερωμένη στις κλεμμένες και λεηλατημένες αρχαιότητες που βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο. 

«Αν ψάχνετε ποτέ για κάποιο αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας που λείπει, εννέα στις 10 φορές βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο» είπε και έφερε ως παράδειγμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ήρθαν από την Ελλάδα τον 19ο αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ανέφερε ο Όλιβερ, σε μερικά από τα γλυπτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης λείπουν κομμάτια τα οποία έχουν καλυφθεί με γύψο.

«Δεν χάθηκαν, εκλάπησαν που είναι σαφώς ακόμα χειρότερο. Είναι σαν να μην μπορεί κάποιος να βρει το τελευταίο κομμάτι του παζλ και να μαθαίνει ότι τελικά δεν το τοποθέτησε λάθος. Ένας Βρετανός κόμης μπήκε στο σπίτι κρυφά, το έκλεψε και μετά το πούλησε σε ένα μουσείο παραπάνω από 1.000 μίλια μακριά». 

Ο παρουσιαστής κατέκρινε τα υποστηρικτικά επιχειρήματα εκείνων που υπερασπίζονται το Βρετανικό Μουσείο και άλλους αποθηκευτικούς χώρους κλεμμένων αρχαιοτήτων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα αντικείμενα εκλάπησαν σε διαφορετικό χρόνο – και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαφορετικό πλαίσιο που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Πηγή: skai.gr