Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν επιχείρησε συναινέσεις, αλλά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρώτα διόρισε τον διοικητή της ΕΥΠ και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά, για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών».

Για προσπάθεια «συγκάλυψης» από τη ΝΔ, ως προς την υπόθεση των υποκλοπών, έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΒουλήςΓιώργος Κατρούγκαλος. μετά τη λήξη της συνεδρίασης για διατύπωση γνώμης για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «η προσπάθεια συγκάλυψης και υπεκφυγής από τη Νέα Δημοκρατία συνεχίστηκε και σήμερα. Ενώ όλα τα κόμματα είχαν ψηφίσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τη διερεύνηση των πολύ πραγματικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, πέρα από την προσχηματική κλήση σε ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ,  η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία, πέταξε για μια ακόμη φορά τη μπάλα στην εξέδρα».

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση υποκλοπών: Χρυσόγονος και Βελόπουλος ζητούν απάντηση για το αν παρακολουθούνται

Όπως σημείωσε, «ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων είχε αποφασίσει να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, ακούσαμε σήμερα με έκπληξη ότι περιμένουμε τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή».

«Εμπαιγμός η παρουσία Δεμίρη στην Επιτροπή της Βουλής»

Και προσέθεσε πως «η ίδια η παρουσία του διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών αποτέλεσε έναν νέο εμπαιγμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν επιχείρησε συναινέσεις για να διορθωθούν τα θεσμικά κενά, αλλά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της, πρώτα διόρισε τον διοικητή και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά, για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής».

«Δεν είναι επομένως απορίας άξιον ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση αυτή, ακόμα και κόμματα που παραδοσιακά ψηφίζουν λευκό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε, μάλιστα, «ακόμα και από αυτή την προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν,…