Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις επιβάλλεται καθολική απαγόρευση παραγωγής, κατοχής, εμπορίας, διακίνησης κακόβουλων λογισμικών και χρήσης τους στη χώρα μας.

Στις 7 πιο σημαντικές καινοτομίες του νομοσχεδίου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» για το θέμα των υποκλοπών.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ, πως μέσα στην ίδια την ΕΥΠ δημιουργείται μια υπηρεσία, μια Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, «ένα κομμάτι αυτοελέγχου της ίδιας της ΕΥΠ, που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα σε αντίθεση με άλλες Αρχές ασφαλείας – για παράδειγμα, στην Αστυνομία είναι γνωστό ότι υπήρχε πάντοτε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων».

Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις

«Δεν θα είναι ιδιώτης ο Διοικητής της ΕΥΠ»

Ως δεύτερη, «πολύ σημαντική αλλαγή», ανέφερε το γεγονός ότι «προσδιορίζονται με απόλυτη σαφήνεια, πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα στενά, τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει πλέον ο Διοικητής της ΕΥΠ από εδώ και στο εξής».

Και εξήγησε πως «δεν μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να είναι ιδιώτης. Ο Διοικητής της ΕΥΠ θα είναι ή διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Με τα χαρακτηριστικά αυτά, τα πολύ συγκεκριμένα που δίνουμε στον Διοικητή της ΕΥΠ», τόνισε ο κ. Οικονόμου, «βάζουμε παραπάνω δικλείδες ασφαλείας για αυτή την πολύ κρίσιμη θέση ενός βασικού τομέα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας».

«Αποσαφηνίζεται ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τις νόμιμες παρακολουθήσεις»

Επιπλέον, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «προσδιορίζεται με αρκετά μεγάλη σαφήνεια τι είναι αυτό που λέμε ‘λόγος εθνικής ασφάλειας’», διευκρινίζοντας πως «εθνική ασφάλεια είναι οτιδήποτε απειλεί την ακεραιότητα της πατρίδας, οτιδήποτε διακυβεύει την ομαλότητα στην οικονομία, μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που πλέον δίνουν ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο στο τι είναι αυτό που λέμε ‘λόγος εθνικής ασφάλειας’».

Η τέταρτη πολύ βασική διαφορά, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει να κάνει με την…