«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται προετοιμασμένη στην “καταιγίδα” της ύφεσης, που αναμένεται ότι θα χτυπήσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Το χρέος μας είναι ρυθμισμένο, η οικονομία μας παράγει πλεονάσματα, άρα η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα καταφέρει να περάσει απέναντι» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος(KEEE).

«Η διεθνής οικονομία μπαίνει σε ένα σπιράλ ύφεσης και αποκλείεται η ύφεση να μην επηρεάσει και την Ελλάδα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι οι «”πελάτες” μας είναι οι Ευρωπαίοι, είναι οι χώρες στις οποίες εξάγουμε, οι χώρες από τις οποίες δεχόμαστε τουρίστες, που μπαίνουν στο χειρότερο χειμώνα και σε μεγάλη ύφεση, αλλά εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

Η αλλαγή της αγοράς ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί με αντικειμενικά δεδομένα πολύ μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε και συνέστησε να μην επικρατεί πανικός και φόβος, καθώς η κυβέρνηση έχει απολύτως τον έλεγχο της κατάστασης, έχει σχέδιο και πρόγραμμα.

«Δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα χειρότερα ούτε καλύτερα. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα ως ακριβώς έχουν», είπε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πάνω από τις προβλέψεις που είχαν θέσει και ο προϋπολογισμός και η Κομισιόν. «Η Κομισιόν στην αναθεωρημένη της πρόβλεψη, προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη 4,1% για την Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να πούμε με μία σχετική ασφάλεια ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 4,1%. Αν σκεφτείτε ότι το πρώτο εξάμηνο έχουμε κλείσει με 7,8% και το τρίτο τρίμηνο, που είναι κατά βάση το τρίμηνο τουρισμού, ο οποίος πήγε πάρα πολύ καλά, θα μένει μόνο το τέταρτο τρίμηνο του έτους για να καθορίσει τον τελικό ετήσιο μέσο όρο. Όσο άσχημα και να πάει το τέταρτο τρίμηνο δεν μπορεί να απέχει το τελικό αποτέλεσμα από το 7,8%», εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Δεν θα με εξέπληττε προσωπικά αν ο ετήσιος μέσος όρος είναι στο 6%- 6,1% είναι η πρόβλεψη για την…