Οι μετανάστες εργαζόμενοι που απασχολούνται ως φρουροί ασφαλείας σε μια κυριολεκτικά αχανή έκταση στο πάρκο που θα είναι το κέντρο των εορτασμών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ φαίνεται να αμείβονται με μόλις 35 λίρες την ώρα, πόσο που αντιστοιχεί περίπου σε 40 ευρώ.

Η αμοιβή αυτή συνεπάγεται καθημερινές δωδεκάωρες βάρδιες εκτεθειμένοι στις εξωτερικές συνθήκες και με μόλις ένα ρεπό το μήνα.

Οι άνδρες αυτοί βρίσκονται στο πάρκο Al Bidda, έναν παρθένο χώρο πρασίνου δίπλα στο Φεστιβάλ Φιλάθλων της FIFA.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, το Al Bidda Park θα είναι γεμάτο με λάτρεις του ποδοσφαίρου που θα απολαμβάνουν το γρασίδι, την χαλάρωση στα σκιερά σημεία για πικνίκ και τη θέα στη Ντόχα.

Οι μετανάστες που εργάζονται στις εγκαταστάσεις και ερωτήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας, εξήγησαν πως δεν είναι συμβεβλημένοι με τη FIFA.

«Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τη διαμονή μας», σχολίασε ένας εξ αυτών.

«Μπορείς να μου δείξεις οπουδήποτε στο Κατάρ και δεν θα ξέρω πού βρίσκεται αυτό το σημείο», προσθέτει.

Οι μετανάστες λένε ότι γνωρίζουν πως υποαμείβονται αλλά αισθάνονται ανίκανοι να δράσουν.

«Είναι παράνομο, αλλά η κυβέρνηση σιωπά, οπότε τι μπορούμε να κάνουμε;» ισχυρίζεται ένας.

«Το ανεχόμαστε γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα», λέει ένας άλλος, αποκαλύπτοντας τη δύσκολη θέση που αντιμετωπίζουν πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στο Κατάρ.

Άλλοι είναι ευγνώμονες που έχουν τουλάχιστον μια δουλειά που πληρώνει περισσότερα από όσα μπορούν να έχουν στην πατρίδα τους.

«Είμαι χαρούμενος γιατί παίρνω κάτι… Είναι ένας αγώνας, αλλά δεν με νοιάζει γιατί δεν έχω τίποτα», είπε ένας.

Πηγή: The Guardian