Αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας μετά το προκλητικό περιστατικό

Το ερώτημα αν είναι πιθανό να σημειωθεί σύγκρουση μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ θέτουν από χθες διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στη Σμύρνη με το καράβι της γραμμής Θεσσαλονίκη-Σμύρνη και επρόκειτο να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ.

Από την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές προβάλλουν ως δικαιολογία ένα «τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου», γράφει το πρακτορείο Anadolu.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν – Η «πρόβα» διπλωματικού επεισοδίου με Τζιτζικώστα και η διεθνής ανησυχία για την ένταση

Την ίδια ώρα, επιρρίπτει ευθύνες στον Απόστολο Τζιτζικώστα γιατί, όπως λέει, παρότι λύθηκε το «τεχνικό πρόβλημα», και εν τέλει του επετράπη να μπει στη χώρα, εκείνος αρνήθηκε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

«Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει. Ο Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το πρακτορείο.

Αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε μετά το επεισόδιο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου στον Απόστολο Τζιτζικώστα είπε μεταξύ άλλων: «Οι δικαιολογίες της Τουρκίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο (…) Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση».

Στο μεταξύ ο Κώστας Μπακογιάννης ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Σμύρνη.

Καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πώς…