Μιλώντας στο 1ο Wellbeingr Forum, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως οι πόλεις πρέπει να γίνουν φιλικές προς τον άνθρωπο, ήσυχες με πολλούς ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Δράσεις για τις πόλεις του παρόντος και του μέλλοντος σε σχέση με την ψυχική υγεία, ανέπτυξε σε πρόσφατο συνέδριο ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο «1ου Wellbeingr Forum – Η ψυχική υγεία στο επίκεντρο των διεθνών αναπτυξιακών στρατηγικών», που διοργάνωσε η Wellbeingr ΑΜΚΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τα θέματα που αφορούν σε πόλεις με βελτιωμένες παροχές, πραγματικά ανθρώπινες.

Εξάλλου, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2022), οπότε ο κ. Παπαστεργίου μίλησε στην ενότητα «Ψυχική Υγεία και Αστικό Περιβάλλον: Σχεδιάζοντας Βιώσιμες Πόλεις για Ευτυχισμένους Πολίτες».
Επομένως, εστίασε στην ανάγκη:

– να υπάρξει πρόνοια και σχεδιασμός για την πόλη που θέλουμε

– να αναπτυχθούν και υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, που να εστιάζουν σε μια πόλη ήσυχη, ανοιχτή, με χώρους για το παιδί, με ποιότητα ζωής, με πάρκα, με αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους/ες, με υποδομές πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, με συμβολή στη στήριξη των δημόσιων δομών, με σχολεία και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης πραγματικά φιλόξενες, με βελτιώσεις στα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους, με έργα για τη βελτίωση των υποδομών.

Επίσης, υπενθύμισε τη μορφή των πόλεων στη διάρκεια της πανδημίας και το πόσα έχουμε διδαχθεί από τον ρόλο των διαμορφωμένων αστικών περιοχών σε περιόδους παρόμοιων κρίσεων.

Οι πόλεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικότερα, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στρατηγικές και να λάβουν μέτρα που θα υποστηρίζουν την βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας στις τοπικές κοινωνίες.